Taal
- Deutsch
- English
- Español
- Français
- Italiano
- Nederlands
- Português
Valuta
- AUD Australische dollar
- CAD Canadese dollar
- EUR Euro
- GBP Pond Sterling
- SGD Singaporese dollar
- USD US Dollar
- ZAR Rand
De Big 5 zijn de onbetwiste supersterren van Afrika en de reden waarom toeristen zich gretig op wildobservatie-excursies wagen bij zonsopgang en zonsondergang. Er valt niet over te twisten dat giraffen en zebra's mooiere dieren zijn dan buffels, of dat jachtluipaarden makkelijker te vinden zijn dan luipaarden, maar het zien van een van de Big 5 in het wild en vrij in hun natuurlijke habitat blijft een onvergetelijke sensatie die bovenaan de safarilijst van de meeste reizigers staat.
De term 'Big 5' werd oorspronkelijk in de 19e eeuw bedacht door jagers op groot wild die de Afrikaanse olifant, de Kaapse buffel, de Afrikaanse leeuw, het luipaard en de neushoorn opsomden als de vijf gevaarlijkste dieren om te voet op te jagen in Afrika. Gelukkig worden de Big 5 nu beschermd in nationale parken en privé wildreservaten en staat de term synoniem voor fotografische safari's. De toeristen van vandaag dragen direct bij aan het behoud van deze prachtige dieren tegen de invloeden van stroperij, handel in wilde dieren en vernietiging van habitats.

Het safariseizoen loopt in heel Afrika van ongeveer juli tot oktober. Dit valt samen met de koele, droge winter van het continent. Er zijn verschillende redenen waarom het in deze periode makkelijker is om ze te vinden:

De leden van de Big 5 komen in verschillende concentraties in heel Afrika voor. Als je de beste kans wilt hebben om ze allemaal op één safari te zien - soms, als je echt geluk hebt op één gamedrive of op één dag - ga dan naar de volgende plekken:

De klassieke manier om olifanten in Chobe te bekijken is per boot. Zo kun je ze prachtig zien zwemmen, wentelen en zichzelf met water besproeien.
Mannelijke Afrikaanse olifanten zijn 's werelds grootste landdieren die wel vier meter hoog worden en tot 7.000 kg wegen. Hun snijtanden groeien uit tot slagtanden, die ze gebruiken om voorwerpen te verplaatsen, te graven en als wapens, terwijl hun beroemde grote oren helpen om hun lichaamstemperatuur te regelen. Verwante vrouwtjes leven in familiegroepen met hun kalveren, terwijl volwassen mannetjes alleen leven of in vrijgezellenkuddes. Olifanten zijn kuddeoverschrijdend en meerdere familiegroepen socialiseren met elkaar.
Waar kun je grote kuddes zien?:
Hoe maak je de foto?
Gebruik een groothoeklens om ze in het natuurlijke landschap te plaatsen. Kies een zoomlens om intieme fysieke kenmerken vast te leggen, zoals hun slagtanden, slurf of prachtige expressieve ogen. Benadruk hun grootte door vanuit verschillende hoeken te fotograferen, bijvoorbeeld vanaf de grond als je in een schuilhut kunt komen.

Buffels in beweging kunnen een formidabel gezicht zijn - deze vastberaden kudde werd gespot in Hwange.
De Afrikaanse of Kaapse buffel is een groot, gehoornd rund dat voorkomt in Zuid- en Oost-Afrika. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns die een doorlopend botschild vormen over de bovenkant van hun schedel. Buffels zijn erg onvoorspelbaar en vrij onverschrokken, wat verklaart waarom buffels nooit gedomesticeerd zijn. Ze zijn niet de voorouders van gedomesticeerde runderen en zijn slechts in de verte verwant aan andere runderen, zoals de Aziatische waterbuffel. Alleen leeuwen hebben de groepskracht om op buffels te jagen en deze runderen zijn geen gemakkelijke prooi - ze zijn heel goed in staat om zichzelf te verdedigen en zullen roofdieren verscheuren om hun kuddegenoten te beschermen. Een kudde buffels kan een troep leeuwen gemakkelijk intimideren en er zijn beelden van een vastberaden buffel die zijn kop naar beneden doet en gewoon 'wegloopt' terwijl hij jonge leeuwen aanvalt.
Waar kun je grote kuddes zien?
Hoe maak je de foto?
Buffels zijn lastig te fotograferen omdat de duisternis van hun huid een constante uitdaging vormt voor je belichting. Een kudde die in beweging is met tegenlicht en stofwolken die om hen heen opstuiven, biedt echter een van de meest sfeervolle scènes om te fotograferen. Eenzame stieren bieden ook geweldige karakterstudies met hun enorme horens en ondoorgrondelijke uitdrukkingen. Stieren wentelen zich graag in de modder, wat prachtige zwart-witfoto's oplevert. Kijk ook uit naar kleine vogels die bekend staan als ossenpikkers en die teken en vlooien uit hun oren knabbelen. Dit kan interessante beelden opleveren omdat de delicatesse van de vogels contrasteert met de opdoemende omvang van de buffels.

Een exclusieve waarneming in de Sabi Sands als deze leeuw zijn territorium in de gaten houdt.
Ongeveer 10.000 jaar geleden behoorden leeuwen tot de meest verspreide grote landzoogdieren na de mens. Vandaag de dag zijn ze een kwetsbare diersoort, waarvan de meeste wilde leeuwen in Afrika ten zuiden van de Sahara leven. Leeuwen zijn ongewoon sociaal in vergelijking met andere katachtigen - een troep bestaat uit verwante vrouwtjes, hun welpen en een handvol volwassen mannetjes. Troepen brengen hun dagen comfortabel dommelend door en jagen in de donkere uren tussen zonsopgang en zonsondergang. Vrouwtjes jagen meestal samen en worden beschouwd als toproofdieren.
Waar je ze kunt zien:
Hoe maak je de foto?
Het vastleggen van een buitengewoon leeuwenbeeld hangt evenveel af van je geduld als van je vermogen om ze te observeren wanneer ze overdag rusten, zich voorbereiden op de jacht in de schemering of bij het krieken van de dag op een prooi jagen. Alleen privéreservaten en concessies bieden nachtelijke ritten aan, die de kans bieden om een troep in een speelse bui vast te leggen voor de jacht of na het voederen. Als je het geluk hebt om leeuwen te zien eten, vergeet dan niet om wat foto's te maken van de actie rond de prooi, zoals binnenkomende gieren, snuivende hyena's of huppelende jakhalzen. Welpen zijn prachtige onderwerpen en zijn overdag vaak actiever dan de volwassenen. Een strakke zoom haalt het beste uit al hun schattige kenmerken, van te grote poten en oren tot kittenachtig gegrom.

Een luipaard klimt uit de veiligheid van haar boom voordat ze er vandoor gaat om te zien wat de Masai Mara te bieden heeft.
Luipaarden zijn kleiner en lichter dan jaguars met soortgelijke rozetten op hun vacht en net als jaguars worden melanistische luipaarden zwarte panters genoemd. Luipaarden zijn solitaire dieren die uitstekend gebruikmaken van camouflage en sterk genoeg zijn om hun prooi de bomen in te slepen, weg van rivaliserende roofdieren en aaseters. Luipaarden zijn een van de snelste grote katten, die snelheden tot 58 km per uur kunnen halen. Luipaarden zijn meesters in camouflage, van nature schuw en nachtdieren, daarom zijn ze zo moeilijk te vinden en te observeren in het wild. Als dit het schepsel is dat je het liefst wilt zien, laat het dan zeker weten aan je consultant, zodat je game viewing plaatsvindt in reservaten waar luipaarden regelmatig worden gezien en waar de populatie van deze katten gezond en stabiel is.
Waar je ze kunt zien:
Hoe maak je de foto?
Controleer je instellingen drie keer en bekijk je foto's tussen de opnamen door om er zeker van te zijn dat je belichting goed is wanneer je luipaard fotografeert. Als je luipaard in een boom zit met een heldere hemel op de achtergrond, gebruik dan de spotmeterfunctie van je camera om de best mogelijke lichtwaarde te krijgen op de plek waar de luipaard zich bevindt - niet de hemel - en voer vervolgens handmatig de waarden in of gebruik je automatische belichtingsvergrendeling om te voorkomen dat je luipaard wordt onderbelicht. Bij weinig licht verhoog je de ISO-waarde en stel je het grootste diafragma in - je scherptediepte zal erg klein zijn, dus neem even de tijd om na te denken over het brandpunt in de foto die je samenstelt. Op sommige van de meest suggestieve luipaardfoto's staan hun prachtige raadselachtige ogen centraal.

Een lucky shot in Phinda: volwassen neushoorns trekken zich niets aan van één leeuw, omdat hun hoorns hem gemakkelijk kunnen doodbijten.
Neushoorns variëren in kleur van lichtgrijs tot middenbruin - het is niet hun kleur maar de vorm van hun bovenlip die bepaalt welke ondersoort welke is. Zwarte neushoorns hebben een gehaakte, puntige bovenlip, terwijl witte neushoorns een brede, vierkante bovenlip hebben. De soort is geclassificeerd als ernstig bedreigd: neushoorns worden gedood om te voldoen aan de vraag naar hun hoorns in Azië. Een neushoornhoorn is gemaakt van keratine - dezelfde stof als ons haar en onze nagels - wat betekent dat hij weer aangroeit als hij wordt afgesneden. De illegale handel hecht echter waarde aan de basis van de hoorn onder de huid, waarvan de oogst zulke ernstige wonden veroorzaakt dat neushoorns die de eerste aanval hadden kunnen overleven, steevast sterven aan shock en bloedverlies wanneer hun hoorns met een kettingzaag of kapmes worden verwijderd.
Waar je ze kunt zien:
Hoe maak je de foto?
Net als olifanten zorgt de enorme omvang van neushoorns voor een grote verscheidenheid aan compositiemogelijkheden. Een groothoek biedt context terwijl je met een zoom kunt focussen op de fascinerende aspecten van hun prehistorisch ogende lichamen. Hun oren en ogen zijn bijzonder expressief en de stuiterende capriolen van de jonge kalveren maken de vrij sedentaire gewoonten van de volwassenen meer dan goed. Neushoorns lenen zich voor meeslepende composities met een eenling in een weids landschap en hoopvolle beelden van jongen waarvan de hoorns nog moeten groeien.
Als je de neushoorn wilt helpen overleven, steunen we Neushoorns zonder grenzen omdat we geloven dat hun aanpak de beste kans van slagen heeft. Jij kunt hen helpen om neushoorns te verplaatsen van stropershaarden in Zuid-Afrika naar een veilige plek in Botswana, een gigantische operatie waarbij helikopters, dierenartsen, vrachtwagens en speciale boma's betrokken zijn.